Rondom Wijchen

rondom wijchen logo 2

Rondom Wijchen is een coöperatief samenwerkingsverband van organisaties voor welzijn en zorg. Samen leveren zij een bijdrage aan een samenleving waarin elk individu mee doet. Rondom Wijchen zet zich in voor individuele inwoners, maar ook voor buurten. Wij doen dat door mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Rondom Wijchen combineert zorg, ondersteuning en dienstverlening en pakt problemen met mensen en buurten integraal, resultaatgericht en innovatief aan. Rondom Wijchen werkt nauw samen met mantelzorgers en vrijwilligers en een groot aantal organisaties en hun professionals, samenwerkingspartners en de gemeente als co-creatiepartner.

Achtergrond

In 2016 heeft de gemeente Wijchen, samen met de in de gemeente actieve organisaties voor welzijn en zorg, een verkenning uitgevoerd naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een gewijzigde bekostigingsstructuur voor welzijn en zorg in Wijchen. De gezamenlijke conclusie van de verkenning, vastgelegd in de ‘Houtskoolschets – Van samenspel tot verbond’, is dat een gebiedsgerichte werkwijze en bekostiging bijdraagt aan enerzijds de veranderopgave (transformatie) binnen het sociaal domein en anderzijds het beheersbaar houden van de uitgaven daarvoor. Onder voorwaarde van een verschuiving van verantwoordelijkheden en mandaat naar de organisaties van welzijn en zorg kunnen daarmee tegelijkertijd (administratieve) barrières en belemmeringen voor inwoners, professionals en hun organisaties worden weggenomen.

Met de houtskoolschets als basis hebben de gemeente en de organisaties voor welzijn en zorg vervolgens het gesprek gevoerd over de kaders waaraan de uitwerking in vorm (organisatie en proces) en inhoud (houding en gedrag) zal worden getoetst. Zo is overeenstemming bereikt over de vorming van de Cooperatie Rondom Wijchen UA (i.o.)

De initiatiefnemers daarvan zijn:

 • Driestroom
 • Entrea
 • Home Instead Thuisservice Nijmegen
 • MeerVoormekaar
 • MEE Gelderse Poort
 • Pluryn
 • RIBW Nijmegen & Rivierenland

De gemeente en Rondom Wijchen verhouden zich als subsidieverstrekker en subsidieontvanger.

Rondom Wijchen en de gemeente zullen de gedeelde ambitie mogelijk maken:

 • op basis van een gezamenlijke inhoudelijke agenda;
 • door de inwoners van Wijchen op het terrein van welzijn, Wmo-nieuw en jeugdzorg, afgestemd op de situatie en mogelijkheden, zoveel mogelijk integrale ondersteuning en zorg te bieden;
 • met zo min mogelijk administratieve belasting;
  voor zowel inwoners van Wijchen, de Gemeente als de Leden en Leveranciers ;
 • door op basis daarvan vorm en inhoud te geven aan de ondersteuning van de inwoners van Wijchen;
 • op basis van gelijkwaardigheid in en bij de uitvoering van de activiteiten en de daaruit voortvloeiende verplichtingen;
 • door gezamenlijk een aantrekkelijke partij te zijn voor de gemeente en haar inwoners resp. de cliënten;
 • op basis van een subsidiebeschikking die toeziet op een prestatiegerichte bekostiging met eigen verantwoordelijkheid en dus zonder automatische compensatie door de gemeente bij eventuele verliezen bij de uitvoering door Rondom Wijchen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.