1Gezin1Plan in de praktijk

1gezin

Om gezinnen met meerdere problemen zo effectief mogelijk te helpen is de aanpak 1Gezin1Plan ontstaan: bij deze werkwijze wordt het gezin actief betrokken en wordt er gezamelijk één plan opgesteld, om structuur en samenhang te bieden in de verscheidenheid aan betrokken instellingen en hulpbronnen. Dit rapport van het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt de meerwaarde van de 1Gezin1Plan methode, en benoemt de positieve en negatieve aspecten van de drie onderzochte elementen (regievoering gezin, afstemming en resultaten).

De belangrijke conclusie van het rapport is dat de 1Gezin1Plan methode effectief blijkt: het wordt duidelijk dat de uitgangspunten bijdragen aan het versterken van het zelfregulerend vermogen en de eigen kracht van gezinnen. Doordat alle betrokken instanties deelnemen aan het proces, en de wensen van het gezin als uitgangspunt worden genomen, kan er voldoende maatwerk worden geboden. De professionals zelf zijn ook enthousiast over de methode: zij stellen dat het beter werkt dan alternatieven uit het verleden, en dat vooral de regievoering door gezinnen bijdraagt aan het versterken van eigen kracht.

Verbeterpunten

Hoewel de methode goed blijkt te bevallen, constateren de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut nog wel enkele verbeterpunten. Een goede afstemming tussen alle betrokkenen vindt bijvoorbeeld nog steeds niet vanzelfsprekend plaats, terwijl dit wel een van de belangrijkste factoren is voor het bereiken van resultaten. Een adequate afstemming blijft dus en belangrijk punt van aandacht.

Lees hier het rapport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.